Just Mercy 17/1

Michael B. Jordan (“Black Panther”, “Creed”, “Creed II”) och Oscar©vinnarna Jamie Foxx (“Ray”, “Baby Driver”, “Django: Unchained”) och Brie Larson (“Room”, “The Glass Castle”, “Captain Marvel”) spelar huvudrollerna I JUST MERCY, ett inspirerande drama som för upp en av vår tids viktigaste historier på vita duken.

Prisbelönade filmskaparen Destin Daniel Cretton (”The Glass Castle”, ”Short Term 12”) har regisserat och skrivit manus till filmen, baserat på den bästsäljande och prisbelönta boken av Bryan Stevenson.

I den episka och tankeväckande filmen JUST MERCY får vi följa den unge advokaten Bryan Stevenson (Jordan) och hans historiska kamp för rättvisa. Efter att han tagit examen från Harvard har Stevenson en rad välbetalda jobb att välja på. Istället åker han till Alabama för att försvara felaktigt dömda människor, och människor som inte haft råd med ordentligt juridiskt försvar, med stöd av den lokala advokaten Eva Ansley (Larson). Ett av hans första, och mest uppseendeväckande fall är Walter McMillians (Foxx), som 1987 dömdes till döden för ett uppmärksammat mord på en 18-årig flicka trots övertygande bevis på hans oskuld. Det enda vittnesmålet mot McMillian kom från en kriminell – som dessutom haft anledning att ljuga i rätten. De följande åren blir Bryan indragen i en labyrint av juridiskt och politiskt manövrerande och öppen rasism när han kämpar för Walter och andra liknande fall. Han har varken oddsen eller systemet på sin sida.

I ledande roller syns också Rob Morgan (”Mudbound”) som Herbert Richardson, en medfånge som också inväntar sitt dödsstraff, Tim Blake Nelson (”Wormwood”) som Ralph Myers, vars avgörande vittnesmål mot Walter McMillian nu dras fram i ljuset, Rafe Spall som Tommy Chapman, distriktsåklagaren som kämpar för att Walters straff ska stå fast, O’Shea Jackson Jr. (”Straight Outta Compton”) som Anthony Ray Hinton, ännu en felaktigt dödsdömd fånge vars fall plockas upp av Bryan, och Karan Kendrick (”The Hate U Give”) som Walters fru, Minnie McMillian, som står bakom sin man.

I rollerna:
Brie Larson, Jamie Foxx, Michael B. Jordan m.fl.

  • Regi - Destin Daniel Cretton
  • Speltid - 136 min
  • Genre - Drama
  • Åldersgräns - Ej angivet
  • Originaltitel - Just Mercy
  • Premiärdatum - 2020-01-17