Vad är 3D+?

"Gemini Man" premiär 11/10

visas i 60 fps på bio
- så fungerar det.

3D+ (HFR 60 fps)

Ni kanske minns hur Peter Jackson experimenterade med 48 fps till ”Hobbit”-filmerna? Vanligtvis ser vi film i 24 bilder per sekund, vilket är mer än tillräckligt för att hjärnan ska tolka om stillbilderna till rörelser. Dubbelt så många bildrutor per sekund skulle dock ge smidigare rörelser i bilden, och motverka den ”åksjuka” som vissa känner när de ser 3D-film på bio.

48 fps slog aldrig riktigt igenom. Kanske för att det tar något från den ”filmiska” upplevelsen när vi ser film på bio (Gizmodo har en läsvärd artikel om just det).

Trots det har Ang Lee lånat tekniken till sin film ”Billy Lynn’s Long Halftime Walk” (2016), och nu väljer han alltså att trycka in ännu fler bildrutor. Detta i samråd med bland andra James Cameron, som filmar sina ”Avatar”-uppföljare på samma vis.

”Gemini Man” är inspelad i nya 3D+ High Frame Rate. Det innebär 60 bilder i sekunden.

Ang Lee är en av få stora filmskapare i Hollywood som vet hur man använder sig av 3D och andra tekniska knep för att förstärka upplevelsen ("Berättelsen om Pi" är fortfarande en av de bästa 3D-filmer som gjorts).

Bilden blir skarpare och rörelserna mjukare, även om det tar 7-8 minuter för hjärnan och ögonen att helt anpassa sig till det vi ser. Det vi ser känns mer realistiskt - nästan som ett fönster in i en annan verklighet, speciellt i kombination med 3D-glasögonen.